Nu finns det nya bedömningsstöd för åk 7-9 i bedömningsportalen som vi vill tipsa om. Ämnena är klimatförändringar, vatten, media och vardagsföreställningar.
Se till att du har inlog till bedömningsportalen.
Vilken rolig idè, tävla med ditt pepparkakshus!
Kreativt och konstruerande.
Bild från hemsidan.
Denna kunskapsöversikt lyfter fram forskning som handlar om vad delaktighet och inflytande innebär och hur man kan arbeta med elevers inflytande över beslutsprocesser och elevaktiv undervisning.
De demokratiska värdena, elevernas delaktighet och inflytande, ska vara lika centralt i utbildningen som kunskaper i olika skolämnen. Det framgår tydligt i skollagen och läroplanerna. Denna kunskapsöversikt lyfter fram forskning som handlar om vad delaktighet och inflytande innebär och hur man kan arbeta med elevers inflytande över beslutsprocesser och elevaktiv undervisning. Kunskapsöversikten riktar sig i första hand till personal i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer eller till dig som vill veta mer om elevdelaktighet och inflytande.
När ni ska jobba med energi får ni inte missa det här materialet.
Energiutmaningen
Energiutmaningens material och metoder erbjuder ett kreativt och ämnesövergripande arbetssätt inom framför allt energi, entreprenörskap och hållbar utveckling. Det utgår från elevernas vardag och varvar teori, problemlösning, experiment, värderingsövningar och dramapedagogik. Fokus ligger på att stimulera många sinnen för att nå och beröra fler elever. Med hjälp av drama och värderingsövningar kan eleverna utveckla sina egna idéer och göra aktiva val.
Målgrupp
Energiutmaningen riktar sig till år F-6. Materialet är utarbetat så att hela skolor ska kunna engageras i arbetet. Tack vare materialets fokus på hållbar utveckling kan det enkelt knytas till arbetet med utmärkelserna ”Skola för hållbar utveckling” och ”Grön Flagg”.
Det är helt enkelt som det går att läsa på deras info blad ” en komplett verktygslåda för din energi undervisning”.
I år kommer alla barn i årskurs F-3 i Växjö Kommun att klassvis kunna öppna en julkalender som på ett pedagogiskt, roligt och kreativt sätt vill öka förståelsen för Växjö – Europas grönaste stad. Innehållet är spännande med enkla men kluriga uppgifter som är kopplade till läroplanen.
Uppdraget kommer från kommunstyrelsen i Växjö som under 2015 vill öka kunskapen om Växjö – Europas grönaste stad bland kommunens barn och ungdomar. En arbetsgrupp bestående av pedagoger och bibliotekspersonal från olika skolor i kommunen, specialister inom olika områden samt personal från kommunens kommunikationsenhet har under året arbetat med att ta fram underlaget.
Håll ögonen öppna på Växjö Kommuns hemsida där ni hittar kalendern.
Här, på Växjö Kommuns hemsida, går det att läsa :
Feriearbetare har, på uppdrag av Växjö kommun, tagit fram en välkomstfilm för människor som kommer från hela världen, som är nyfikna på Växjö och Växjös miljöarbete. Filmen finns både på lätt svenska och på engelska.
Varje år kommer många människor till Växjö från olika håll i världen. En del är turister, några är utbytesstudenter och andra flyttar hit för gott. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och få en enkel och lite rolig introduktion till Växjö som Europas grönaste stad
https://www.youtube.com/watch?v=3Vq6GXpyN5U&feature=youtu.be
Vår ”NT-kollega” Sarah i Strängnäs kommun har gjort en adventskalender med qr-koder. Under dessa gömmer sig små filmsnuttar från UR med fokus på naturvetenskap och teknik. Ni hittar bloggen med hjälp av koden nedan eller…
klicka på länken:
https://ntbloggen.wordpress.com/2015/11/08/adventskalender/
Egna qr-koder gör du lätt på http://www.skapaqrkod.se/
Hur ser er teknikundervisning ut? Ges den det antal timmar som är föreskrivet? Syns det kollegiala lärandet?
Nu är LYFTIS igång! LYFTIS har tagits fram för att ge skolor, F-9, ett verktyg för att på ett strukturerat sätt utveckla teknikämnet i den enskilda skolan, genom bl.a. självvärdering. Här kommer också finnas en referensgrupp som fungerar som ambassadörer och användare av LYFTIS.
Så här presenteras satsningen :
Utgångspunkter i LYFTIS
Ett stödmaterial som skolor kan använda för att utveckla sin teknikundervisning.
Inspiration från ISO-systemet, med en logik för ständig förbättring.
Grunden ligger i Skolinspektionens självvärderingsinstrument.
Kännetecknas av framåtblick!
Till instrumentet kopplas olika former av stöd – texter, bilder, filmer, tips, erfarenheter, exempel på samverkan…
Stödet kommer att kunna utvecklas under tid.
Syftet med LYFTIS
En struktur för att systematiskt utveckla teknikämnet på den enskilda skolan.
Skolan ska bygga upp sitt ägande av teknikämnet.
Inte vara i händerna på ”eldsjälar” eller Skolverkets stöd och tolkningar etc.
Systematiken är i fokus, det får ta den tid det tar men det ska finnas en handlingsplan med tydliga rutiner som kontinuerligt utvärderas med syfte att teknikämnet ständigt blir ännu bättre.
Olika skolor kommer att prioritera och göra olika. Det finns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att utveckla teknikämnet.
Stegen i LYFTIS
Nulägesanalys: Skolinspektionens rapport, självvärdering. Resultatet: identifiering av utvecklingsaspekter.
Identifiering av relevanta styrdokument såsom kursplan i teknik m.m.
Upprätta utvecklingsmål och handlingsplan.
Införande och tillämpning
Uppföljning
Skolledningens genomgång
Ständig förbättring
Här finns en mängd resurser och stöd som hjälper er att skapa ert eget teknik lyft. Ta er en titt på sidan och hör gärna av er till oss om ni behöver stöd.