Nätverk för naturvetenskap och teknik i förskola

I år var konferensen förlagd till Borås. Två välfyllda dagar med mycket inspiration och ”nätverkande”. Många intressanta föreläsare som bland annat Guri och Kari från Forskerfrö i Norge och Berta drakes ”mamma” men även ett besök på Navet.

Ett tips är att gå in på http://forskerfro.no/opplegg/lek-med-lys/ 

För att även själv bidra med tips och inspiration hade jag en liten utställning om hur min barngrupp har jobbat med ”Mot nya höjders” utmaningar.

Hållbar utveckling i förskolan

Under länkar kan du hitta en lärarhandledning från KNUT-projektet om hållbar utveckling för förskolan. Många praktiska tips och idéer!

När man tänker hållbar utveckling och teknik i förskolan fastnar man lätt för sopor. Något som fångar barnen är UR´s serie om ”Barr och Pinne”, de två hjältarna vars slagord är Ta hand om miljön, låt den va grön!

Barr och Pinne räddar världen

Undersökning av tekniska lösningar

Genom att undersöka tekniken i vardagen får eleverna verktyg att förstå tekniska lösningar som omger dem, till exempel hur de fungerar, hur de används, vilka material de är gjorda av och hur ingående delar samverkar. Det ger eleverna också möjlighet att få förståelse för hur tekniska och naturvetenskapliga principer används i olika lösningar.

Skolverket har publicerat nya undervisningsstöd vad gäller undersökning av tekniska lösningar. Dessa finns för alla stadier.

Här nedan hittar ni länkar till de olika stöden:

1 – 3

4 – 6

7 – 9

 

 

Kodning och avfallshantering

Skolverket har publicerat ett nytt material kring avfallshantering och kod programmet Scratch. Här hittar ni det.

Det finns resurser kring uppdraget och hur det går att utforma kring avfall och hur det kan gå till att presentera det med hjälp av programmering i Scratch. Vidare finns det diskussionsuppgifter och exempel på planering och genomförande.

 

Här finns stöd kring hur det är att arbeta i Scratch.