Elsajten –

elsajtenSå här går det att läsa på sidan, kika in och skaffa nya ideér.

 

Elsajten – ett nytt läromedel som visar vägen till framtida jobb

Sveriges elföretag har stort behov av elkraftstekniker och högskoleingenjörer. Idag finns dock brist på sådan kompetens. Antalet ungdomar som söker sig till eltekniska utbildningar är för få, vilket elbranschen vill ändra på. Som ett led i det arbetet lanseras nu Elsajten för att väcka intresse om energifrågor redan i högstadieåldern.

Ett e-läromedel som väcker intresse och gör det lättare att förstå el

Elsajten är ett nytt digitalt läromedel för högstadiet om el och energi. Sajten är utvecklad utifrån läroplanen och täcker också in områden som saknas i många skolmaterial; elens roll i samhället, samt hur elsystemet håller på att förändras. Därmed ges lärarna verktyg för att bredda och fördjupa undervisningen kring, de för framtiden så viktiga elfrågorna. För att göra det så lättarbetat som möjligt finns tydliga hänvisningar till läroplanen i lärarmaterialet. Bakom satsningen står Svensk Energi och Mälarenergi.

 

Välkommen till Experimentell kemi 2015

Väck intresset – väck eleverna
Ta chansen att vidareutveckla dina laborativa kunskaper

Här är en inbjudan från Svenska kemistsamfundet:

 Kursen är ett samarbete mellan Svenska Nationalkommittén för kemi vid KVA, olika universitet, Kemilärarnas resurscentrum och Svenska Kemistsamfundet. I linje med regeringens påbud och den extra satsning som nu görs för att höja
nivån på undervisningen har vi skapat denna kurs.

Kursens syfte är att ge deltagarna fördjupade kunskaper i experimentellt baserad modern kemi. Ambitionen är att stärka och stimulera dig till att laborera tillsammans med dina elever i högre utsträckning inom NO-blocket i årskurs 7-9.

Under 5 dagars internat får du ta del av aktiva laborationer och laborera själv. 

Läs mer på : http://www.nokemi.se/

Intresseanmälan senast den 15 maj

Barnböckerna kryllar av tekniska under

Ny teknik är fascinerande och häftig – men också en fara för naturen, djuren och mänskliga relationer. Det är ett återkommande budskap i svensk barnlitteratur de senaste hundra åren, visar teknikdidaktikern Cecilia Axell i en ny avhandling.

Hennes avhandling hittar ni här – en läsning i teknikens tecken där vi genom barnlitteraturen får följa frågeställningar och problematiker som i dag anses betydelsefulla och relevanta inom teknikens didaktik.

Barnlitteraturens teknikVill man läsa artiklar där Cecilias arbete presenteras kan de hittas här :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Origo

Teknikundervisningen i förskolan