Vad är CETIS?

Vi pratar ofta och gärna om Cetis när vi träffar pedagoger. Men vet alla verkligen vad Cetis är?

Det här går att läsa på deras om sida :

”Om CETIS – Centrum för tekniken i skolan

CETIS är ett nationellt resurscentrum. Vår huvuduppgift är att tillsammans med förskolans och grundskolans personal, landets lärarutbildare, näringslivsföreträdare och andra intresserade stimulera och utveckla teknikundervisningen. Det yttersta målet är en god teknisk allmänbildning hos alla elever. … ”

Gör ett besök på deras hemsida, http://www.liu.se/cetis/index.shtml där hittar du massor av inspiration och input till din undervisning. Du hittar de senaste forskningsrönen och länkar till olika rapporter. Du hittar gratis material som är direkt nedladdningsbart och du hittar en mängd olika reportage om lärare och deras undervisning … och massor mer!

Det finns möjlighet att prenumerara på nyhetsbrevet som ges ut ett antal gånger per år. Ur det senaste numret kan vi läsa om Chatarina Järnving från Rinkebyskolan som låter rörliga konstruktioner komma in i de teoretiska ämnena. En intressant text som är väldigt konkret och som ger funderingar kring teknikundervisningen. Här hittar du den direkt. http://www.liu.se/cetis/nyhetsbrev/2014-2-rorliga.shtml

 

cetis

Kemins dag

Kemins dag närmar sig med stormsteg. Du / ni vet väl om att ni kan beställa gratis material från IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige? Om inte, surfa in på sidan och lägg´en beställning.

Så här beskrivs dagen på hemsidan :

” Kemins Dag

Kemins Dag är ett årligen återkommande evenemang. Målsättningen är att väcka och sprida intresset för kemi. Intresset för Kemins Dag ökar hela tiden.

Målet med Kemins Dag är att öka intresset för kemi och annan naturvetenskap. Bakom arrangemanget står Svenska Kemistsamfundet, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och IKEM.

Kemins Dag ingår i IKEM – Innovations- och kemiindustriernas skolsatsning. Varje år tar vi fram ett nytt spännande kemiexperiment tillsammans med några science centers. Allt material som behövs till experimentet samlas sedan i ett materialpaket som läraren kan beställa till sin klass. Det ställs inga formella krav på de skolor som deltar i Kemins Dag, huvudsaken är att man ägnar sig åt kemi i någon form under en dag.

Kemins Dag 2014

I år firas Kemins Dag den 10-11 oktober. Då kommer experimentet anknyta till Internationella kristallografiåret.

Här kan du anmäla dig till Kemins Dag 2014

 

Ni får klassuppsättningar med labmaterial och information kring årets tema. 2014 uppmärksammas Kristallografiåret, vilket innebär att man …

” … hedrar hundraårsjubileet av upptäckten av röntgendiffraktion som tillät detaljerade studier av kristallina material, och dels för att uppmärksamma 400-årsjubileet av Keplers upptäckt och beskrivning av iskristallers symmetri, som inledde forskningsfältet av symmetri inom materia.” Citat från http://www.kristall2014.se/om-kristallografins-ar/

Det finns även mycket annat material att hämta till din kemiundervisning. Här hittar ni länken :

http://www.ikem.se/vi-arbetar-med_1/for-skolan-larare-och-elever/kemins-dag

Världsnaturfonden – WWF

1569475_242x337_scale_90

Hållbara städer

Världsnaturfonden WWF arbetar för hållbara städer utifrån visionen One Planet Future – en framtid på en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt. I  arbetet med städer fokuserar Världsnaturfonden speciellt på fem utmaningar för hållbara städer:

  • Hållbara ekologiska fotavtryck
  • Bevarade ekosystemtjänster och biologisk mångfald
  • Investeringar, innovationer och entreprenörskap
  • Lärande och delaktighet
  • Städers ledarskap och internationell samverkan

Läs mer om Hållbara städer här

 

Projekt för äldre elever – Vår stad 2030

Eleverna börjar med att undersöka dagsläget i en del av staden. De studerar sedan mål i kommunens Energi och klimatplan och utgår från dessa då de sedan beskriver sin stadsdel och livet i staden år 2030. Som avslutning  redovisar eleverna sina fiktiva iakttagelser för och ger råd till kommunens/stadens beslutsfattare.

Här är ett klipp från Vårstad 2030 från Youtube.

 

Vårstad-2030-05 test

Lärarhandledning för ämnesövergripande undervisning om och för hög ekologisk och social hållbarhet i staden.