Inspiration i förskolan

20140429_145830

Svårt att komma vidare? Som inspiration kan jag tipsa om följande böcker:

Bertas experimentbok och Berta på nya äventyr av Anna Gunnarsson och Karin Södergren. Rekommenderar lärarhandledningen till dem också. Läs ett kapitel med barnen och gör kemiexperimentet som följer.Naturvetenskap, matematik och språkutveckling på en gång, kan inte bli bättre 🙂

Barn och naturvetenskap – upptäcka, utforska, lära av Ingela Elfström med flera. Bland annat om hur vi kan följa, värdera och utvärdera lärprocesser.

Teknikdidaktik i förskolan av Veronica Bjurulf. Beskriver med exempel hur vi kan synliggöra vardagstekniken med barnen, även de allra yngsta.

Högläsning i tekniken.

”Vägen genom T –  en resa i teknikens värld” av Börje Isaksson och George Johansson är en perfekt högläsningsbok för barn på mellanstadiet.

Vi får följa Fabian och Anna på deras tidsresor i teknikens historia. Den första resan börjar när Fabian får en dator av en mystisk professor och plötsligt så befinner vi oss bland en av människans viktigast uppfinningar – hjulet.

Bland ramberättelsen om barnen så vävs fakta in med jämna mellanrum. Vi stiftar bekantskap med allt från ångmaskin, automobil till datorer. Flera stora uppfinnare presenteras, bland dem Alexander Graham Bell och Marie Curie och givetvis finns det fina texter om deras uppfinningar.

Högläsning i teknik

Högläsning i teknik

.

 

Använda kod i skolan

Har programmering någon plats i skolan? Idag var vi på en intressant föreläsning med Karin Nygårds, lärare i svenska på mellanstadiet, om att använda kod och programmering i skolan. Kodning är, enligt Karin, ett språkutvecklande arbetssätt oavsett ämne. Det är ett tankeverktyg, tränar logiskt och matematiskt tänkande och skapar motivation och lust att lära. Karin tipsade om olika sätt att programmera, dels med ”block” som i Scratch, dels som skriven kod som i Kojo. Vi fick också prova den programmerbara leksaksaksroboten Bee-Bot och olika sätt att programmera, både på datorn och Ipaden.

20140423_170749

Här är länk till Karins blogg och en länk till Teacherhack, en sida på nätet som samlar och delar lektions-, inspirations, och workshopmaterial för att arbeta med digital kunskap och digitalt skapande i skolan. Vill ni läsa om hur man jobbar med kodning i skolan i England kan ni läsa här.

Händelsekedjor

IMG_5342

Som en liten uppstart för barnen med händelsekedjor sattes några pappersrör upp på ett staket och en tennisboll fick rulla genom dessa. Barnen var med och kom med förslag på hur rören skulle sättas fast i förhållande till varandra. Förutom teknik kom även värdegrunden in i form av samarbete, lyssna på varandra och turtagning. Hur ska vi gå vidare? Kommer det något spontant från barnen? Vi får se!

För mer inspiration, kolla denna länken, men ha överseende med reklamen

Arbetsområde Trafiksignalsystem 7-9

Skolverket tipsar på sin sida om ett arbetsområde där eleverna ska utforska tekniska lösningar i vardagen. På sidan finns också tips och filmer om hur man kan arbeta praktiskt med elektronik på högstadiet. Länk finns här. På Norregårdskolan där jag, Eva jobbar har vi just startat ett annat elektronik/programmeringsprojekt tillsammans med en konsult på företaget Combitech. Vi löder egna kretskort som vi sedan programmerar via datorn.

bild 1

Kontakta gärna mig om ni vill ha mer information om vårt projekt, eva.paulsson@skola.vaxjo.se

Glasögonbågar som arbetsområde i tekniken.

Inspirerad av Skolverkets material kring teknik så satte jag, Heléne,  igång ett glasögon tema i början av vårterminen. Jag följde den planering som ligger ute och som tagits fram av ett par lärare. En skillnad var dock att vi inte hade några digitala portföljer att lägga vårt arbete i utan valde de ”lila icke digitala” istället … och det gick bra.

glasögonJag satte själv ihop en text om glasögonen och dess historia utifrån material från NE. Eleverna läste texterna i grupper och diskuterade utifrån det historiska perspektivet och fram till idag – hur har utvecklingen sett ut … och vad har just utvecklingen fört med sig ? Givande att lyssna till och jag fick mycket underlag för framtida bedömning.

Till slut var det dags för eleverna att rita glasögon ur vyer och att tänka framtid. Hur skulle de vilja att glasögonen såg ut om 50 år? Och hur skulle de fungera? Frågorna var många och det var fritt spelrum för fantasin att blomma.

Det var en elev som var färdig fort, och hade dessutom producerat ett oerhört fint arbete. Eleven frågade då om han fick gå ut till datorn och prova att rita sina glasögon i Sketch Up. Utmärkt idé sa jag och så här blev resultatet. Glasögon sketch up

Sketch Up är gratis att ladda ner på PC och fungerar mycket bra till de krav som finns på mellanstadiet.

 

 

Länken till Skolverkets material om glasögonbågar hittar ni här.

 

 

 

Lekredskap

På skolverkets sida finns en del material som man kan arbeta med i klassen. Under ämnet teknik finns för åk 1-3 ett arbetsområde med de enkla maskinerna kopplat till lekredskap. Detta område har jag (Linda) arbetetat med i min 4:a med lite modifikation.

För att ta del av arbetsområdet, klicka här!

image

 

 

 

Ideutställare på CETIS-konferens

Destinationen för dagen var Linneuniversitetet. Vi nt-utvecklare i Växjö kommun skulle ha en ideutsällning och visa på vad vi gör och hur vårt uppdrag ser ut men också för att visa en röd tråd i teknikundervisningen från 1-16 år och då med temat cykel. Vi har skrivit planeringar stadievis som deltagarna fick ta. Vi hade många intressanta diskussioner med lärarkollegor från södra Sverige.

image

När konferensen drog igång var det Claes Klasander, föreståndare för Cetis som höll i trådarna. Han hälsade oss alla välkomna!

image

Coderdojo presenterades sedan av Jesper Svensson med hjälp av Lennart Axelsson. Jesper arbetar tillsammans med några andra killar med våra barn och ungdomar med att programmera, göra appar, tillverka spel och hemsidor. Det verkade väldigt spännande och de har en lång kö av barn som gärna vill lära sig mer om detta. Här kan du läsa mer om Coderdojo i Växjö.

Ser du tekniken? var en workshop som Helene Öberg höll i tillsammans med Marina Hedberg från Pilbäckskolan. De fokuserade på mekaniken i kända föremål runt omkring oss i vardagen. De kopplade konkreta exempel från sin undervisning i ett 1-16 perspektiv och deltagarna fick göra olika teknikuppgifter.

Utesnick- hur enkelt kan det bli? Här fick vi som deltagare snickra ett utebord av halvpallar som både yngre och äldre barn/elever kan använda sig av ute om de vill snickra/bygga.

Händelsekedjor-ett sätt att tidigt skapa engagemang och utöka teknikförståelsen i vardagen Här fick vi ägna stora delar av tiden till att bygga egna händelsekedjor, ett roligt och lustfyllt arbete. Klicka här så får du mer information i form av fakta och film!

image

Dagen avslutades gemensamt i positiv anda!

image