Hållbara kliv i förskolan

Det finns platser kvar till två av de tre fortbildningsträffarna Hållbara kliv i förskolan nu i höst. Redan nu på tisdag den 5 september och den 9 oktober. Ett ypperligt tillfälle att få inspiration om hur vi i förskolan kan jobba med hållbar utveckling nära naturen. Kom gärna hela arbetslaget eller varför inte hela förskolan. Kvällen är gratis förutom fikat som faktureras er förskola.

Från klockan 16.00 ges möjlighet att testa el-låd-cyklar med plats för sex barn. Kommunen har köpt in fyra stycken som kommer att bli bokningsbara längre fram i höst och förtur ges till de förskolor som deltagit i fortbildningen. Ett perfekt och miljövänligt transportmedel för att lätt kunna ta sig till olika ”naturpärlor” i vår närhet, men för långt för barnen att gå. Fortbildningen startar kl. 17.30 och slutar 20.15. Denna information har mejlats ut under senvåren och finns även på Insidan:

VAD: Ett utbildningskoncept, testat våren 2017 på Pilbäckens förskola med ca 60-65 personal från förskolan, erbjuds nu till övriga förskolor hösten 2017.

HUR: Information inledningsvis om Hållbara kliv i samband med fika. Information om natur och vistelse i den, allemansrätten, Peter Lönn, projektledare friluftsområden.

Indelade i grupper testas stationerna:

1) Skogen i skolan med Skogsstyrelsens Kerstin Ström

2) IT, digitalisering – kopplade mikroskop – barnen upplever närmiljön igenom Landart och i närstudier, Katarina Lidén, Emma Thidell, Pilbäckens fsk,

3) Naturum från Huseby bruk, lek och lär i naturen, Maria Mårtensson

4) Att odla i pallkragar, trädrunda om trädens betydelse och biologisk mångfald  Lise-Lott Johansson, NT-utvecklare fsk och Mona Jonsson.

Anmäl till mona.jonsson@vaxjo.se

Hoppas vi ses!

Mikroskop-ägg

Om ni vill undersöka naturen kan jag rekommendera att ni köper in ett mikroskopägg. Satsa på ett ägg med Bluetooth som ni kan koppla till lärplattan så att man kan utforska på plats i skogen eller förskolegården. Man kan verkligen se nära på smådjur, som till exempel gråsuggan här under. Det var ganska häftigt för när vi tittade på denna såg vi även ett annat litet djur kila förbi som vi absolut inte kunde se med blotta ögat. Detta ger ju barnen en förståelse för att vi kan inte se allt, men det finns ändå.

Men glöm inte bort de gamla hederliga lupparna – använd både det analoga och digitala!